Hormon głodu – grelina
25 maja 2023, 13:45Grelina jest to endogenny peptyd mózgowo – jelitowy, wydzielany w dużych ilościach w żołądku u ludzi i gryzoni. Może pełnić biologiczną funkcję aktywacji receptora wydzielania hormonu wzrostu (GHSR). Została odkryta w 1999r. Od tego czasu przeprowadzono bardzo dużo badań dotyczących wpływu greliny na ludzki apetyt i odczuwaną przyjemność z jedzenia. Badania nad tym hormonem pokazały, że jest on wydzielany w wielu tkankach, a także bierze udział w regulacji neurohumoralnej, takiej jak homeostaza metaboliczna, stany zapalne, czy regulacja układu sercowo – naczyniowego1.
Do 32, a może i więcej razy sztuka
14 lutego 2013, 11:11Zgodnie z wynikami najnowszego studium, wyrostek robaczkowy (łac. appendix vermiformis) ewoluował u ssaków aż 32 razy. Międzynarodowy zespół przekonuje, że to kolejny argument, który przemawia za hipotezą o ochronnej funkcji wyrostka. Miałby on zabezpieczać korzystne bakterie jelitowe w czasie poważnej infekcji.
Bakterie z jelit powodują utratę wzroku w niektórych chorobach genetycznych?
27 lutego 2024, 09:48Utrata wzroku w niektórych chorobach genetycznych może być powodowana przez... bakterie jelitowe i potencjalnie można jej zapobiegać antybiotykami, sugerują ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Sun Jat-sena w Kantonie oraz University College London. Naukowcy zauważyli, że w gałkach ocznych, w których doszło do utraty wzroku w wyniku pewnej mutacji genetycznej, w zniszczonych częściach oka żyją bakterie z jelit.
Spacer leukocytu
18 marca 2014, 11:43Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkrył, że leukocyty, które w ramach odpowiedzi immunologicznej naprawiają uszkodzenia tkanki, przemieszczają się do miejsc objętych stanem zapalnym krok po kroczku. Komórki okresowo tworzą i eliminują przywieranie, głównie pod dwiema "stopami". Poza tym generują siłę uciągu, która przesuwa je do przodu dzięki skoordynowanej aktywności kurczliwych białek.
By uniknąć zakażeń, lepiej mieć pH moczu bliższe neutralnego
26 czerwca 2015, 13:22Naukowcy odkryli, że pH moczu bliskie wartości neutralnej zapewnia większą skuteczność białka wytwarzanego przez organizm w odpowiedzi na zakażenie bakteryjne.
Dwa nowe gatunki ryb z głębokości ponad 7000 metrów
12 września 2018, 15:13W jednym z najgłębszych miejsc w ziemskich oceanach, Rowie Atakamskim, na głębokości od 7000 do 8000 metrów odkryto dwa nowe gatunki ryb. Odkrycie było możliwe dzięki zastosowaniu robota, chronionego 2,5-centymetrowym stalowym pancerzem, którego okna wykonano z grubego kryształu szafiru
Zafascynowana kawą chemiczka ujawnia kolejne różnice między cold brew i kawą parzoną na gorąco
7 kwietnia 2020, 05:40Skosztowawszy po raz pierwszy kawy macerowanej na zimno, dr Niny Z. Rao z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona nie mogła się oprzeć pokusie zrobienia jej sobie w domu. Rezultat był rozczarowujący, postanowiła więc dokładnie zgłębić różnice między kawą parzoną na gorąco a cold brew. Ostatnie eksperymenty pokazały m.in., z jak uzyskanych ziaren można uzyskać napój o większej zawartości przeciwutleniaczy.
Kiedy ziomkowie Czyngis-chana zaczęli pić mleko jaków?
4 kwietnia 2023, 10:43Po raz pierwszy udało się bezsprzeczne określić, kiedy mongolskie elity zaczęły spożywać mleko jaków. Międzynarodowy zespół naukowy znalazł w kamieniu nazębnym zmarłych przed wiekami osób ślady protein z mleka jaków oraz innych przeżuwaczy. Odkryto też proteiny z krwi przeżuwaczy i koni.
Norweska straż przybrzeżna uwolniła statek Instytutu Oceanologii PAN z sieci widmo
17 sierpnia 2018, 14:37Czternastego sierpnia na śrubę statku Instytutu Oceanologii PAN s/y Oceania nawinęła się unosząca się pod powierzchnią wody, niewidoczna dla nawigatorów zerwana sieć trałowa, tzw. sieć widmo (ang. ghost net). Prowadzący badania na szelfie Spitsbergenu statek dryfował, a ponieważ inspekcja wykonana za pomocą kamery pokazała, że załoga nie jest w stanie usunąć awarii, kapitan zdecydował o powiadomieniu gubernatora Spitsbergenu i norweskiej straży przybrzeżnej.
Detoks alkoholowy? W Warszawie wykonasz go od ręki!
23 czerwca 2023, 20:10Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego detoks alkoholowy odgrywa tak istotną rolę w leczeniu alkoholizmu? Proces detoksykacji alkoholowej jest nie tylko kluczowym, pierwszym krokiem na drodze do wyzwolenia się od nałogu i odzyskania kontroli nad swoim życiem. To sposób na pozbycie się toksyn z organizmu, ale także metoda, która pomaga zmierzyć się z trudnościami, jakie niesie ze sobą odstawienie alkoholu. Detoks alkoholowy zapobiega bowiem rozwojowi alkoholowego zespołu abstynencyjnego, który rozwija się niekiedy w pierwszych dniach abstynencji. Co należy wiedzieć o tej metodzie? Jak skorzystać z detoksu alkoholowego w Warszawie? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule!